The dichroic fins activate the exterior using sunlight as a means of recording the time of day and season. The dynamic expression changes as the observer's perspective shifts. The desired effect created a technical challenge. The design team worked closely with Goldray to perfect and experiment with what had been a first time application of dichroic film laminations at this scale.

Dichroic film is created by adding micro thin layers of metal to a translucent material. The metallic layer alters the wavelength and therefore the color of light passing through. Since the metal is reflective, the film transmits a variety of colors. There are a total of 177 fins and 8 glass boxes with the majority of the fins measuring 3ft x 5ft, and were installed using a bracket system that holds the glass in place and prevents rotation.

The Chiller is unusual in that it is not designed for human occupants, but houses inanimate equipment. Opportunities for environmentally conscious design were in the siting, water efficiency, and use of sustainable materials. Ross Barney Architects have proven themselves as leaders in expanding upon current theories and designs, and Goldray looks forward to future projects with this visionary group.